Komemoracijska počast

Činom komemoracije odajemo počast netom preminuloj osobi ili se prisjećamo preminulih, odnosno događaja koji ih povezuje (komemoracija sjećanja). 

Navikli smo da se komemoracije održavaju za istaknute pojedince iz društvenog i političkog života, zatim za kolektivne žrtve rata, tragedija, prirodnih katastrofa… Očekujemo ih pri odlasku velikana koji za sobom ostavljaju značajna postignuća društvenoj zajednici. U to ime od njih se opraštaju razne institucije i pojedinci, a uža obitelj nazoči manifestaciji.
Ali, komemorativnu svečanost moguće je organizirati i za čovjeka koji nije bio osobito poznat u javnosti.
Kad se dogodi nenadana smrt člana radne sredine, koja time doživljava veliki gubitak, dolikuje se organizirati manju komemoraciju.Tijekom komemoracije se kolege mogu zahvaliti na osobnom doprinosu i ljudskim vrlinama koje je preminuli utkao u njihovu poslovnu zajednicu.
Smrt štićenika doma za starije i nemoćne osobe može inspirirati okupljanje sustanara i obitelji na komemorativnoj svečanosti uz evociranje uspomena na lijepe trenutke zajedništva, s iscjeliteljskim učinkom na sve nazočne.
Oproštaj ima simbolički karakter, veliča ljudsku i profesionalnu ulogu, naglašava vrijedan trag koji je pokojnik ostavio za sobom, a bit će posljednja prigoda za oproštaj onima koji neće moći sudjelovati na sprovodu ili ispraćaju.

Više o komemoracijama i mogućnostima organizacije na stranicama Spomen.hr